SUCCÉ FÖR J.P. JOHANSSONS DAG

J.P. Johansson-sällskapet arrangerade J.P. Johanssons Dag i hamnen med angränsande gator i Enköping lördagen den 19 augusti. Avsikten var främst att sprida kännedom om J.P. Johanssons storhet som uppfinnare och industriman. Vi ville också medverka till att Enköping lever upp till sitt rykte som skiftnyckelstad och framstår som skiftnyckelns världshuvudstad.

Efter en lång och intensiv regnperiod sken solen och sköna sommarvindar svepte in över mässområdet. Det fina vädret och den lummiga och mysiga miljön utefter ån samverkade till att förutsättningarna var de bästa för arrangemanget. De som kom till mässan genom att passera över Enköpingsån på "J.P. Johanssons bro" fick en lämplig upptakt på verktygsmässan. Bron byggde han i smedjan i Fanna 1894 och fick 1 025 kronor för jobbet.

Vid entrén fick alla program och gratislott till fina vinster.

Mässans dominerande inslag var givetvis verktyg. I Amerika är verkstygsmässor "big business", lockar stora skaror besökare och priserna på samlarverktyg höga. Att inte intresset är lika stort och priserna lika höga här i Sverige visste vi, men för att ändå locka en stor publik kompletterade vi vårt arrangemang med Veteranbilar, traktorer varav en gengastraktor, hunduppvisning (agility), ponnyridning, filmförevisning om Enköping på 30-talet, konstutställning, scenframträdanden av lokala artister, lottförsäljning med mera.

Huvudinslaget var givetvis gamla och nya verktyg som förevisades och såldes. Marknadens modernaste verktyg demonstrerades av företrädare för Bahco Tools. Där- utöver fanns försäljningsbord för en mängd kuriosa och andra föremål.

På mässan uppmärksammades också att J.P. Johansson år 1900 fick tre ansökningar om patent beviljade, som således blir 100 år i år. De tre uppfinningarna var "Dörrklinka" "Säkerhetsinrättning för tryckreduktionsventiler för vätskor" och "Rörskruvstycke". År 1900 var ett bra år för Johansson; tre uppfinningar patenterade och produktionen tog fart i den nya fabriken i Fanna.

Det fina vädret, den lummiga grönskan vid ån och intressanta programmet gjorde att besökarna strömmade till i stora skaror.

Vid de tre entréerna fick alla en gratislott till vinster som självfallet J.P. Johansson var mannen bakom. Totalt hade verktygsmässan J.P. Johanssons Dag 2 668 besökare.

Hans E Söder J.P. Johansson-sällskapet