VERKTYGSMÄSSAN

J.P. JOHANSSONS DAG 2003

I december i år blir det 150 år sedan J.P. Johansson föddes i Vårgårda. Har blivit tradition att varje år minnas och föra hans gärning  vidare känd runt hela Sverige. En del genom att anordna program om hans storhet som uppfinnare och kommunalt engagerad i Enköping. I augusti på J.P-Dagen kommer varje år över 2000 besökare. Inte bara  enköpingsbor tar del av vårt program, utan vi har många besök från trakterna runt Mälardalen  Det är trevligt när vårt budskap uppfattas på andra orter. 150-årsjubileet kommer att bli under april månad 2004. Styrelsen arbetar med att utforma programmet.

Dagens program var många. Vi börjar med Skiftnyckelhanteringen. I år hette mästaren Göte Fredin från Västerås. 56 sekunder behövde han för att klara alla stationerna. Sekunderna krymper för varje år. Under 50 sekunder blir målet nästa J.P.-Dag då vi hälsar alla välkomna till skiftnyckelstaden.

Flertalet veteranfordon presenterades. Kurt Berglind deltog med sin egenhändigt restaurerade veteranbil Owerland Whippet Touring från 1929. Kurt berättade att han på fritiden arbetat med att återställa bilen i ursprungligt skick i 10 år. Den är nu den enda  troligen bevarade i hela Sverige. Han hade 2 st, som slutligen blev en exakt originalbil av detta märke. Kurt nämnde att troligen finns någon i Norge och en i Tyskland. Lackeringen blev ganska besvärlig då det var svårt att få fram originalfärgen, som för övrigt hette norskbrun.

Roland Emanuelsson, vår ständige utställare kom med intressanta maskiner  som vi ej är vana vid att se. Bl. a  gödselspridare från 1935. Vi stadsbor har ringa kunskap om dessa maskiner. Men Roland kan. Han berättade  för många intresserade. I april kommer han igen med helt andra intressanta saker, som vi kanske minns från åkrarna när vi susade förbi på 1940-talet.

Samlarmarknad eller loppmarknad, man kan kalla det vad man vill. Populärt är det alltid. Det går att samla allting har jag lärt mig, som medlem i olika föreningar. Försäljarna från hela Sverige som fanns på  J.P-Dagen var nöjda med sitt försäljningsresultat. Många återkommer varje år.

Ett försvunnet Enköping fann man i ett av magasinen. En stunds nostalgi med gamla Enköpings vyer som numera endast finns på fotografier. Diskussion och frågor nästan till alla bilder som visades.

Revyorkestern spelade underbar musik vid invigningen och vid flertal tillfällen under dagen. Musik som passar mig personligen och förmodligen alla andra i min ålder. Mycket bra. Björn Lindström fanns givetvis på plats. Jag kallar honom för vår egen trubadur. Han spelade gitarr och vi fick höra många kända melodier, som gick hem hos publiken. Givetvis är han medlem i Sällskapet och ställer alltid upp när jag frågar . Tyck till om det är något som vi kan bättra oss på.

 

Curt Eriksson

 
Kontakta gärna vårt sekretariat  för vidare information.
J.P. Johansson-sällskapet
745 82 Enköping
Besöksadress: Tallbacksvägen 2, Enköping
Telefon 0171-227 07, Fax 0171-322 87