Från J.P Bladet  nr 2, 1992

Ordföranden har ordet

Sedan förra numret av J.P.-BLADET har "patent-striden" med Enköpings-Postens kulturskribent Erik Strand gått vidare. Emellertid har Strand trots upprepade uppmaningar ännu inte presenterat "beviset" på det svek och den bluff, som han anklagat J.P. för. Det är av naturliga skäl svårt för oss att värdera och kommentera en handling som är så hemlig, att den inte kan offentliggöras. Alltså är Strands anklagelser fortfarande obekräftade och förmodligen osanna.

Strands enda nyhet i den senaste insändaren var, att han ansåg Sällskapet "osäkert". Vad han nu kan ha för hemligt bevis på det? Styrelsen har för avsikt att inte besvara Strands senaste (sista?) insändare i "patentstriden".

Debatten i Enköpings-Posten har ändå haft det goda med sig, att Sällskapet fått mycket publicitet och visat att vi tror på och kraftfullt tillbakavisar skamliga angrepp på J.P. Johansson.

Då Johan Petter Johansson avled år 1943, hade han ett långt och framgångsrikt liv som uppfinnare, industriman och kommunalpolitiker bakom sig. Medlemmarna i J.P Johansson-sällskapet kan känna fullt förtroende för honom.

Den skriftväxling med mera som förekommit i Enköpings-Posten sedan förra numret av J.P.-BLADET, finns redovisat som faksimiler på annan plats i tidningen.

Ett glädjande stort antal nya medlemmar har tillkommit sedan redovsningen i förra J.P.-BLADET. De nya medlemmarna hälsas hjärtligt välkomna i Sällskapet! Såväl gamla som nya medlemmar är redovisade under rubriken Medlemsförteckning.

Vi har också nöjet att hälsa en ny redaktionsmedarbetare välkommen. Det är Gurli Blomberg, som har utarbetat den rebus, som är införd i tidningen. Gurli har sin dagliga gärning på Sandvik Bahco och medverkar regelbundet i Ställskruven - företagets personaltidning.

Som en hyllning till J.P. Johansson har styrelsen i en skrivelse till Enköpings kommun, Stadsbyggnadskontoret, föreslagit namnändring på Gustav Adolfs Plan till J.P. Johanssons Park. Som bekant var det vid den parken (planen) som JPs första smedja var belägen. Se reportage om smedjan och Byggnadsnämdens avslag på annan plats i tidningen.

Styrelsen har också hos Enköpings kommun, Kulturförvaltningen, aviserat intresse för en staty av JP. Detta med förhoppning om framtida ekonomiskt bidrag från Kulturförvaltningen. En lämplig plats för en J.P.-staty vore på Gustav Adolfs Plan, som då förhoppningsvis heter J.P. Johanssons Park. Vi har nämligen för avsikt att arbeta vidare med vårt förslag om namnändring.

Resultat med mera av tipstävlingen och namntävlingen på medlemstidningen, som vi genomförde då Sällskapet bildades, finns redovisade på annan plats i tidningen.

Styrelsen fick inbjudan från Friluftsfrämjandet att i deras Främjarstuga i Bredsand den 8 oktober berätta om J.P. och Sällskapet. Vi accepterade erbjudandet och Sällskapet företräddes av Rolf Nyström, som demonstrerade sin unika samling skiftnycklar, och undertecknad, som berättade om J.P. och visade film. Sällskapet avslutade programmet med en frågetävling, i vilken K Bertilsson och Bernt K W Svedman hade flest rätt. Som pris fick de var sin Sandvik Bahco skiftnyckel i presentförpackning.

I Vårgårda - J.P. Johanssons födelseort - avtäcktes en relief av J.P. lördagen den 29 augusti. Arrangemanget var samordnat med en höstmarknad och arrangerades av Sällskapets vice ordförande Lars-Åke Kempe. Mycket folk hade samlats och avtäckningen förrättades av J.P.´s barnbarn Ulla Granström, som också hade skänkt reliefen. Denna finns endast i två exemplar varav den andra är placerad på J.P. Johanssons gravvård vid Vårfrukyrkan i Enköping. Högtidligheten finns återgiven i faksimil.

I Vårgårda och andra orter i Västergötland har Lars-Åke Kempe varit mycket aktiv för Sällskapets räkning. Han har vid ett flertal arrangemang informerat om J.P. Johanssons livsverk och Sällskapets existens.

Nästa år kommer vi bl a att uppmärksamma J.P.´s födelsedag den 12 december för 140 år sedan och hans dödsdag den 25 augusti för 50 år sedan.

Väl mött i J.P. Johansson-sällskapet 1993!

Hans E Söder

Ordförande

Tillbaka