Här kommer snart en reseberättelse från vår fantastiska resa till Kina den 14/11 till 5/12 2004.
Även en del av de ca 3000 bilder vi tog kommer att finnas här.

I väntan på detta kan ni här läsa den utvärdering vi gjort av resan till researrangören.
Är det något ni undrar över så går det bra att kontakta oss på e-mail.

Det dröjer ett tag till innan bilderna kommer på nätet på grund av ett intensivt resande, 
i början av februari kanske jag blir klar om inget oförutsätt inträffar.

---------------------------------

          UTVÄRDERING resa till Kina 15/11 – 5/12 2004                                           

 

Golftour i Kina / Kina Grandioos är något vi varmt kan rekommendera, särskilt till personer som inte spelar golf. Man ska veta att åka på en gruppresa som denna inte är någon semester, långa dagar och intryck som staplas på varandra. Då kan det vara ganska skönt att få ledigt någon dag medan övriga spelar golf.

 

Redan innan resan förstod vi att detta skulle bli något extra. Euroo China är en liten resebyrå som verkligen månar om sina resenärer. Att få special arrangemang som för vår del gällde att vi ville stanna kvar och resa på egen hand när gruppen åkte hem var inga problem. Euroo China ställde upp och bokade nödvändiga flyg och till priser vi aldrig skulle kunnat få själva. Prismässigt ligger dom mycket bra till i relation till vad man får.

 

Att man månar om sina resenärer visar sig bland annat i att man aldrig reser med stora grupper. I vårt fall var vi bara 13 st som blev som en liten familj vart efter tiden gick. Vi kunde oftast alla sitta och äta vi samma bord och förflyttningar med buss tåg och flyg gick smidigt då vi inte var fler. Vi träffade på skräckexempel på gruppresor från andra kända svenska resebyråer där man var mellan 40 och 50 i gruppen och där guiden fick försöka valla runt resenärerna med megafon.

 

När det gäller guide så var vi nog också särskilt gynnade av att troligtvis ha Kinas bästa guide ”Leif”. En Kines som talar perfekt svenska och som är kunnig om både Kina och de nordiska länderna. Dessutom är han både kul och hjälpsam. Kan det bli bättre. Liksom alla kineser är även han lite känslig för kritik även om det inte är honom man kritiserar, så tänk på det att inget blir bättre just då för att man klagar, snarare tvärt om. Det som har hänt är ju redan över, se fram emot nästa upplevelse istället och låt Euroo China få veta era eventuella klagomål när ni kommer hem istället.

 

Även lokalguiderna och de busschaufförer som forslade runt oss är värda en stor eloge. Bara glada miner och en hjälpsamhet som gick längre än vad man hade rätt att begära.

 

Resedagbok från resan kommer ni att kunna läsa på www.saf.net/kina där också en del av de 3000 bilder vi tog kommer att publiceras.

 

Ett sista tips bara, res dit utan baggage, kläderna på kroppen och en tandborste räcker. Du kommer att ångra dig bittert när du inte har plats för allt du handlar vid hemresan. Kläder, väskor od. kostar bara en tiondel av vad vi betalar hemma. Ett par som var med på resan var proffs på detta och reste med endast 7 kg på två personer vilket innebar att dom hade 53 kg tillgodo när dom åkte hem. Jag tror dom utnyttjade varje gram av detta plus några extra tunga handbagage.

 

Stockholm 2004-12-17

 

 

Anita och Sten-Anders Fellman